Kankeronderzoekfonds Limburg
Kankeronderzoekfonds Limburg steunt medisch wetenschappelijk kankeronderzoek. Giften komen ten goede aan onderzoek in het Maastricht UMC+ en Limburgse partnerziekenhuizen waar artsen en onderzoekers zich hard maken voor een wereld waarin kanker steeds beter behandeld kan worden. Ze zetten in op het voorkomen en eerder ontdekken van kanker en werken aan effectieve en innovatieve behandeltechnieken.
De opbrengst van de Smeer & Doneer campagne komt ten goede aan het onderzoek van Prof. Dr. Klara Mosterd. Lees onderstaand het artikel en bekijk het filmpje.
Scan in plaats van biopt
Maastricht UMC+ loopt voorop in diagnose huidkanker
Het MUMC gebruikt voor deze huidkankerdiagnose namelijk al ruim 5 jaar de OCT-scan. OCT staat voor optische coherentie tomografie. Deze scanner werkt op basis van infrarode lichtstralen tot 1.5mm diepte. Het maken van de scan duurt slechts 30 seconden en is volledig pijnloos.
“Soms denken mensen gewoon dat ze eczeem hebben. En dan komen ze hier omdat het niet weggaat, of gewoon voor iets anders. En dan krijg je ineens de diagnose ‘huidkanker’, dat is toch even schrikken. Gelukkig is het goed te behandelen, zeker als je het vergelijkt met het melanoom,” aldus Klara Mosterd en Tom Wolswijk.
Behandeling bestaat uit een operatie of gebruik van een zalf. “Opereren is het meest effectief, maar is ook invasiever.” Bij behandeling met de zalf is de kans op terugkeren groter. Prof. Dr. Mosterd: “Het is van belang dat we met de patiënt goed bespreken welke voor- en nadelen er aan de behandeling zitten, zodat de patiënt een goede afweging kan maken.”
Diagnose met de OCT
Klara Mosterd en Tom Wolswijk leggen uit: “Als je aan de slag gaat met een nieuwe methode, moet je veel onderzoek doen. De belangrijkste factoren zijn dat het op een effectieve én veilige manier ingezet kan worden. De patiënt moet er natuurlijk voordeel van ondervinden zonder dat er iets over het hoofd wordt gezien.” Om de OCT goed in te zetten, worden beoordelaars erin getraind de scans goed en correct te lezen. Daarnaast werkt het MUMC+ aan de inzet van artificial intelligence (AI) bij het lezen van de scans. Door verdachte gebieden te highlighten komen deze meteen onder de aandacht van de beoordelaar.
Diagnose met de OCT is bewezen effectief en doet niet onder voor biopt-geleide diagnostiek en behandeling. Maar liefst 66% van de biopten kan vervangen worden door de OCT. Ook kan de OCT beoordelen of de behandeling van oppervlakkig groeiende BCCs met een crème succesvol is geweest.
"Weren, kleren, smeren"
Voorkomen is beter dan genezen
De zon is goed, tot op zekere hoogte en duur. De vitamine D die we nodig hebben en waar we aan het einde van de winter vaak gevoelsmatig naar snakken, krijgen we al door dagelijks een kwartiertje in de zon door te brengen. Het is dus niet nodig om te zonnebaden of per se dat plekje buiten de parasol te bemachtigen op het terras. Wat je zelf kunt doen om een basaalcelcarcinoom of melanoom te voorkomen? ‘Weren, kleren, smeren’ in precies deze volgorde:
- Weren – mijd de zon, zeker op het heetst van de dag als de UV-straling op zijn sterkst is. Ook binnen of onder een overkapping kun je genieten van het prachtige weer. En het biedt ook andere voordelen: je hoeft niet te knijpen met je ogen om elkaar aan te kunnen kijken. En wil je buiten een beetje werk doen op je laptop, dan ben je maar wat blij als de zon daarin geen spelbreker is.
- Kleren – is vermijden niet mogelijk, zorg er dan voor dat zoveel mogelijk huidoppervlak bedekt is met kleding.
- Smeren – aangezien kleding niet op alle plekken geraakt, is het van het belang om te smeren. Het gezicht, de handen, de nek en alle andere plekken die in al hun naaktheid de zonnestralen volledig absorberen.
De de diagnose met de OCT kon aangeschaft en diagnose kan verder verbeterd worden (met AI) door onder andere subsidies van Kankeronderzoeksfonds Limburg
TEKST: SANDRA HEIJCKERS-VAN MELICK
FOTO’S: RAOUL LIMPENS
Dit artikel verscheen in juni 2023 in Magazine Navenant